Acest frumos ceas Beinhardt, de damă sau de copii, este dotat cu (probabil) un mecanism Baumgartner Freres cu armare manuală, fabricat în anii ’50-’60. Maşinăria ceasului are eşapament pin lever şi amortizoare rudimentare la balansier. Eşapamentul pin-lever a fost patentat de Georges Frederic Roskopf în 1867 (ideea aparţine însă ceasornicarului francez Louis Perron în 1798, redescoperită şi patentată de celebrul ceasornicar parizian Louis-Gabriel Brocot în 1823 şi sugerată lui Roskopf de către Jules Grossmann). Ceasul are diametrul de 28 mm şi distanţa între anse de 11 mm (lăţimea curelei). Dar ceea ce face acest ceas foarte interesant este cadranul, decorat cu şase specii de flori, roşii, galbene şi albastre. Un ceas foarte simpatic şi vesel.
Beinhardt era, dincolo de ceasuri, ca o familie care îşi asista clienţii în comerţul de ceasuri cu amănuntul, şi a făcut acest lucru circa 30 sau 40 de ani (pînă la falimentul în urma apariţiei ceasurilor quartz). Obiectivul lor în materie de ceasuri era „ceva diferit” ! Aşa că produceau ceasuri colorate, trendy, vesele, dintr-o varietate de materiale cum ar fi oţel, răşină epoxidică, acetat etc.
Ceasul provine din colecţia personală, arată excelent şi funcţionează, dar recomandăm o revizie deoarece merge înainte. Se livrează fără curea (nu am de 12 mm), iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.