ceas Atlantic Miss, model rar de damă, mecanism FHF 69 fabricaţie anii ’60

Share

Acest ceas Atlantic Miss este un model mai rar întîlnit datorită faptului că este un ceas de damă, iar Atlantic a fabricat puţine astfel de modele. Este echipat cu un mecanism FHF 69, cu 17 rubine. Balansierul lis din glucydur realizează 21.600 de alternanţe pe oră. Arcul motor, complet armat, asigură o impresionantă rezervă de putere de 48 de ore ! Ceasul are diametrul de 24 mm şi distanţa între anse de 10 mm, iar dimensiunile mecanismului sînt 15,3×17,8 mm şi înălţimea de 3,6 mm. Este un tip de mecanism echivalent cu calibrele folosite de Durowe, cu platoul superior acoperind trei sferturi din suprafaţă, lasînd la vedere doar balansierul. Capacul spate are gravată seria 3615429.

 

Pentru cei mai mulţi dintre noi, Atlantic a fost primul ceas elveţian, un cadou primit pentru examenul final de absolvire, o amintire care să marcheze primul copil sau o amintire nepreţuită a unui membru drag al familiei care a lăsat acest ceas din generaţie în generaţie. Binecunoscuta firmă de ceasuri „Atlantic” a fost înfiinţată acum 125 de ani, în 1888, în orăşelul elveţian Bettlach de vizionarul Eduard Kummer (precedată însă de compania Obrecht & Co. fondată de Kummer şi cîţiva parteneri cu şase ani înainte, în Grenchen, şi care producea mecanisme). Atlantic a început ca o mică manufactură numită „EKB” şi care avea 20 de lucrători. Un patriarh al vechii şcoli orologere elveţiene, Eduard Kummer a crezut puternic în potenţialul de dezvoltare al acestei industrii. Graţie deosebitelor sale abilităţi de afaceri el a asigurat repede prosperitatea micii manufacturi, în cîţiva ani numărul angajaţilor crescînd de la 20 la 700 de persoane. Fiind deschis la progresul industrial, Kummer producea piese pentru ceasuri de buzunar şi, aplicînd o organizare riguroasă a producţiei, EKB scoate după 1900 primul ebauche propriu pentru ceasuri de mînă. Pentru că a reuşit în anii 1920 să producă printre primii ceasuri rezistente la apă, firma a fost redenumită mai tîrziu „Atlantic”. A urmat o perioadă de dezvoltare, lansînd unele noutaţi tehnice cum ar fi un model propriu de mecanism cu întoarcere automată prin anii ’30 sau remarcabila inovaţie de setare rapidă a datei, prin anii ’60 (aceasta din urmă devenind o adevărată senzaţie şi imitată de aproape toţi producătorii de ceasuri). În 1931 Atlantic intră în ASUAG (Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG), aceasta incluzînd absorbţia mecanismelor EKB în divizia holdingului, Ebauches SA. Revoluţia ceasurilor cu quartz din anii ’70 aproape că a îngropat brandul Atlantic, ca şi altele din industria orologeră elveţiană. Firma s-a orientat către alte segmente de piaţă, adică ţările est-europene şi lumea a treia, unde ceasurile cu quartz şi baterii pătrundeau mai lent. Astfel, timp de aproape 30 de ani Atlantic a fost printre cele mai vîndute ceasuri în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria şi Iugoslavia. Emblema actuală a mărcii, care combină un sextant şi o ancoră, evocă rolul de pionier jucat de Atlantic în dezvoltarea ceasurilor rezistente la apă şi calitatea acestei mărci celebre.

 

Ceasul provine din colecţia personală şi nu funcţionează, probabil are nevoie de o revizie generală. Se livrează cu cureaua din foto, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *