ceas Armin, fabricaţie circa 1920

Share

Acest ceas Armin, de damă, fabricat aproximativ în 1920, este echipat cu un mecanism modest dar fiabil. Mecanismul este marcat cu ştanţa pentru patent elveţian şi D.R.P. Ceasul are dimensiunile de 18×30 mm şi distanţa între anse de 14 mm. Capacul spate este cromat, la fel şi carcasa cu anse sudate, specifice acelor ani.

 

M. Traugott dezvoltă, începînd cu 1893, fabrica de mecanisme, carcase şi cadrane din orăşelul elveţian Solothurn. Operează cu marca Armin, pe piaţa orologeră se pare singura înregistrată de acest modest fabricant.

 

Ceasul este într-o condiţie estetică destul de precară, datorită vechimii de peste 100 de ani, dar funcţionează… din cînd în cînd. Provine din colecţia personală şi se livrează împreună cu brăţara milanese de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *