ceas Waltham anii ’50, mecanism UTC 2291

Share

Acest ceas Waltham, fabricat în urmă cu aproape 60 de ani, este echipat cu un mecanism cu armare manuală ştanţat UTC 2291, cu 21 de rubine şi secundar central. Acest tip de mecanism are amortizoare atît la balansier cît şi la roata ancorei şi la roata secundară ! Este marcat Waltham pe roata de la caseta arcului. Ceasul are dimensiunile de 37×40 mm şi distanţa între anse de 18 mm. Carcasa este din oţel (într-o vreme în care chiar puţine manufacturi elveţiene îşi permiteau acest „lux”; însă americanii aveau în spate o industrie în plin avînt) iar capacul spate este tot din oţel, ambele în stare perfectă. Remontoarul este cel original. Cadranul este în stare foarte bună, cu indecşi orari şi indicatoare argintii, în ton cu carcasa, şi pus în valoare de roşul viu al vîrfului secundarului şi al logo-ului mărcii. Un ceas păstrat în condiţie excelentă pentru vîrsta lui.

 

Firma de ceasuri Waltham s-a nascut din şi pentru revoluţia industrială americană. A fost înfiinţată în 1850 de Aaron Lufkin Dennison (vezi foto 7), Edward Howard și David Davis în orăşelul Roxbury. În 1854 fabrica a fost mutată în oraşul Waltham şi a început să producă ceasuri pentru industria textilă în plină dezvoltare. Aaron Lufkin Dennison (1812-1895), un om cu o energie fără odihnă şi plin de curiozitate, a fost vizionarul care a conceput aproape în întregime ceea ce avea să devină Waltham Watch Company (vezi foto 8). Din nefericire, Dennison era mai bun ca vizionar decît ca om de afaceri, iar Watham a intrat în faliment la numai şapte ani de la înfiinţare. Salvatorul companiei Waltham şi farul ei călăuzitor a fost Royal E. Robbins. Acesta a preluat ce mai rămăsese din fabrică la o licitaţie apoi a investit masiv în tehnologie, specialişti şi reclamă, pentru a crea cea mai mare manufactură de ceasuri din lume, la vremea aceea. Un fin observator al naturii umane, Robbins a instaurat un climat de uniune şi muncă în echipă, introducînd beneficiile pentru lucrători, sub formă de acţiuni şi alte facilităţi. Muncitorii lucrau de la 7 la 18, unii dintre ei rămînînd şi peste program pentru a lucra la proiecte personale (compania încuraja creativitatea). Imagini rămase posterităţii sugerează că meşterii ceasornicari erau din Anglia. Primul lor model de ceas de precizie, „Crescent Street” a fost lansat în 1870, iar în 1912 lansează ceasurile „Lady Waltham” pentru a contribui la revoluţia modei pentru femei. De notat că un ceas Waltham cu armare la 8 zile a echipat bordul avionului „Spirit of St Louis”, cu care Lindbergh a făcut zborul său legendar peste Atlantic. În 1924, acelaşi model de ceas fusese instalat pe bordul aeronavei „Southern Cross”, pe care Kingsford Smith a făcut primul zbor cu succes peste Oceanul Pacific. În timpul campaniei electorale pentru cel de-ai doilea mandat, preşedintele american Franklin Delano Roosevelt (singurul preşedinte al Statelor Unite care a fost ales pentru trei mandate consecutive) a vizitat fabrica Waltham. Cînd lucrătoarea Winifred Cunniffe îi prezintă modelul de ceas Premier, Roosevelt declară că-l va purta la mînă în ziua alegerilor, să-i poarte noroc (vezi foto 10). În 1954 a fost deschisă o fabrică Waltham în Elveţia, fiind pus accent pe stil şi eleganţă. Fabricarea ceasurilor la uzina Waltham din Statele Unite va înceta în 1957, cînd compania s-a împărţit în două: o parte a fost transferată în Delaware, unde a continuat să producă ceasuri ieftine, iar cealaltă a fost relocată în Alabama, unde a produs ceasuri şi instrumente de avionică. În prezent ceasurile Waltham sînt veritabile bijuterii, cu mecanisme de înaltă calitate.

 

Piesa face parte din colecţia personală, este în stare excelentă şi funcţionează la secundă. A fost verificat şi reglat recent. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Curele pentru ceas 100% handmade găsiţi la secţiunea „curele piele”. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.

 

Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *