Acest ceas Komandirskie aniversar, cu cadranul decorat cu imagini reprezentînd istoria evoluţiei aviaţiei militare, este o ediţie limitată. Dispune de un mecanism 2414 cu 17 rubine, secundar central şi calendar. Ceasul are diametrul de 44 de mm şi distanţa între anse de 18 mm, iar mecanismul are diametrul de 24,24 mm şi înălţimea de 4,14 mm. Balansierul cu amortizoare Aera-Slava execută 19.800 de alternanţe pe oră, iar arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 38 de ore. Acest mecanism are o particularitate interesantă: un fel de microregulator, de fapt o lamelă elastică fixată la un capăt în puntea roţilor. Celălalt capăt, sub formă de disc, presează pinionul secundarului central. Mecanismul are roata secundarului în lateral în trenul de roţi dinţate, dar, pentru ca ceasul să fie realizat cu secundar central, mai are un pinion al secundarului (cu tijă lungă) ce trece prin axul roţii minutarului. Acest pinion al secundarului central nu este fixat între două punţi, ci este doar uşor presat de lamela vizibilă. Carcasa este placată cu aur. Remontoarul original este înfiletabil, pentru protecţie contra apei, iar capacul spate este pe filet. Indicatoarele şi indecşii orari sînt marcate cu fosfor, în stare perfectă (vezi foto 5). Bezelul este bidirecţional. Cadranul este decorat cu imagini reprezentînd evoluţia aviaţiei militare, de la primele biplane şi monoplane pînă la modernele avioane de vînătoare şi interceptoare de astăzi. Cureaua originală este decorată cu un soi de medalion (insignă, efigie) reprezentînd portretul unui bărbat (posibil un pilot).
Fabrica de ceasuri Wostok („răsărit”, în limba rusă) are originea în anul de război 1941, cînd a fost mutată Fabrica de Ceasuri nr. 2 din Moscova în localitatea Tschistopol Glavpribor, pe rîul Kama. Aici, la unitatea NK MV 835, a fost produs echipament militar dar şi ceasuri de bord pentru tancuri şi avioane. După terminarea războiului şi revenirea Fabricii nr. 2 la Moscova (devenită mai tîrziu “Slava”), au rămas în Tschistopol capacităţi de producţie unde s-au realizat ceasuri de mînă pentru militari, dar şi ceasuri pentru piaţa civilă. Din 1942 s-a numit Fabrica de Ceasuri Tschistopol (Tschistopol Ciasovaia Zavod). În 1964 a fost stabilit numele de Wostok (abia în 1995 a fost modificat în „Vostok”). La început s-au produs mecanismele K-43 şi K-26, folosite la ceasurile Pobeda. În 1952 se realizează ceasul Kama, în carcasă rezistentă la şocuri şi apă. În 1968 se lansează ceasul “Amfibia”. În 1992 fabrica trece în jurisdicţia Republicii Tatarstan şi ceasurile Vostok sînt exportate în cantităţi mari în Italia, SUA, Elveţia. Trebuie menţionat că aici s-a produs între anii 1958 şi 1963 mecanismul “Wostok 2809” cu secundar central, inspirat din celebrul Zenith 135. A fost unul dintre cele mai reuşite mecanisme sovietice, echipînd ceasuri cunoscute pe piaţă ca Volna, Wostok sau Almaz. Modelul Komandirskie a intrat în producţie în 1940 şi era destinat iniţial numai ofiţerilor de diferite arme din Armata Roşie. De asemenea, eroii de război erau recompensaţi cu ceasuri avînd gravuri distincte. Douăzecişicinci de ani mai tîrziu, în 1965, fabrica Wostok a fost numită „furnizorul oficial” al Ministerului Apărării, ceea ce nu face decît să-i aducă un plus de prestigiu.
Ceasul face parte din colecţia personală, este în stare foarte bună şi funcţionează foarte bine. Se livrează cu cureaua originală de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar. Chiar şi cel mai bun ulei se degradează în timpul unei funcţionări mecanice îndelungate.