Acest ceas Almaz („diamant”, în limba rusă), renumit pentru precizia exemplară, este un ceas sovietic destul de rar astăzi, produs la Fabrica de Ceasuri din Tchistopol în trimestrul 3 al anului 1960 (ştanţă pe mecanism, „3-60”). Acest ceas a luat o medalie de aur la Expoziţia Internaţională de la Leipzig din 1968. Mecanismul Almaz 2809 A, cu 18 rubine şi secundar central, este o copie aproape perfectă a celebrului mecanism Zenith 135. Balansierul supradimensionat, din glucydur, cu şuruburi de compensare şi amortizoare Poljot-Kirova asigură chiar şi astăzi o precizie de invidiat. Ceasul are diametrul de 37 mm şi distanţa între anse de 17 mm, iar maşinăria are diametrul de 28 mm şi înălţimea de 4,85 mm. Mecanismul este inscripţionat cu ştanţa fabricii („Cistopolii Ceasovaia Zavod”) şi seria 53617. Arcul motor asigură, complet încărcat, o rezervă de mers de 44 de ore. Roata de la caseta arcului este marcată cu cinci stele, simbol al preciziei. Capacul spate din inox este în stare perfectă, are inel filetat şi garnitura de etanşare intactă. Cadranul este evidenţiat de indicatoarele aurii cu formă specifică şi de secundarul roşu ca focul. Carcasa este cromată, excelent conservată. Toate componentele sînt cele originale ! Pînă şi remontoarul este acelaşi cu care a ieşit din fabrică (coroniţa de Almaz are o formă specifică, diferită de a celorlalte ceasuri ruseşti).
Fabrica de ceasuri din Tschistopol are originea în anul de război 1941, cînd a fost mutată Fabrica de Ceasuri nr. 2 din Moscova în localitatea Tschistopol Glavpribor, pe rîul Kama. Aici, la unitatea NK MV 835, a fost produs echipament militar dar şi ceasuri de bord pentru tancuri şi avioane. După terminarea războiului şi revenirea Fabricii nr. 2 la Moscova (devenită mai tîrziu “Slava”), au rămas în Tschistopol capacităţi de producţie unde s-au realizat ceasuri de mînă pentru militari, dar şi ceasuri pentru piaţa civilă. Din 1942 s-a numit Fabrica de Ceasuri Tschistopol (Tschistopol Ciasovaia Zavod). În 1964 a fost stabilit numele de Wostok (abia în 1995 a fost modificat în „Vostok”). La început s-au produs mecanismele K-43 şi K-26, folosite la ceasurile Pobeda. În 1952 se realizează ceasul Kama, în carcasă rezistentă la şocuri şi apă. În 1959 apar ceasurile de mare precizie „Almaz”. În 1962 se lansează ceasul “Komandirskie”, iar fabrica devine furnizor oficial al Ministerului Apărării din URSS. În 1968 se lansează ceasul “Amfibia”. În 1992 fabrica trece în jurisdicţia Republicii Tatarstan şi ceasurile Vostok sînt exportate în cantităţi mari în Italia, USA, Elveţia. Trebuie menţionat că aici s-a produs între anii 1958 şi 1963 mecanismul “Wostok 2809” cu secundar central, inspirat din celebrul Zenith 135. A fost unul dintre cele mai reuşite mecanisme sovietice, echipînd ceasurile Almaz şi Volna.
Ceasul provine din colecţia personală şi este într-o condiţie tehnică şi estetică excelentă pentru vîrsta lui. Se livrează cu cureaua de prezentare, iar transportul cade în sarcina cumpărătorului. Pentru acest ceas puteţi alege o frumoasă curea din piele autentică de struţ, şarpe, capră sau viţel (găsiţi curele pentru ceas la secţiunea „curele piele”), 100% handmade. Alte accesorii pentru ceasuri găsiţi la secţiunile „perniţe” şi „cutii ceasuri”.
Atenţie: feriţi ceasul de lovituri sau şocuri mecanice puternice. Deşi are un mecanism solid cu amortizoare la balansier, este totuşi doar un ceas ! Feriţi ceasul de apă şi atmosfere umede, acide. Chiar dacă are garnituri de etanşare, în timp acestea slăbesc cîte puţin. Evitaţi apropierea de cîmpuri (electro)magnetice intense. Spirala balansierului este sensibilă, putînd rămîne cu un slab magnetism care îi perturbă funcţionarea. Periodic, la 4-5 ani, e bine să-i faceţi o nouă revizie la ceasornicar.